Chiller Cihazı Nedir? Endüstriyel Soğutma Cihazları

Evren Soğutma Yorumlar 0 17/08/2020

Endüstriyel soğutucular(Chiller), bir ev klima sisteminin arkasındaki prensipleri alır ve onu bir sonraki seviyeye taşır. Bu soğutucular, soğutulmuş sıvı oluşturmaktan fazlasını yapar. Ayrıca havayı veya soğutucuyu da soğutabilirler. Bazı endüstriyel soğutucular iklimlendirme için kullanılırken, bazıları onu kullanan şirket için özel tasarlanmaktadır. Hava soğutmalı soğutuculardan buharlaştırmalı soğutma kulelerine kadar, kullanabileceğiniz endüstriyel soğutucu seçimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Örneğin, bir petrokimya şirketi, ekipmanın aşırı ısınmasını önlemek için bir endüstriyel proses soğutma sistemine ihtiyaç duyabilir veya bir gıda üreticisi, gıda depolama ve üretimi için bir soğutucuya ihtiyaç duyabilir. İhtiyaçlarınıza uygun doğru soğutma grubunu bulmak için, mevcut endüstriyel soğutma gruplarını ve bunların uygulamalarını bilmeniz gerekir:

  • Endüstriyel Chiller Soğutma Nedir?
  • Chiller cihazı nasıl çalışır?
  • Chiller soğutucunun hangi uygulamaları vardır?

Endüstriyel Chiller Tanımı

Bir prosesi veya mekanı büyük ölçekte soğutmak, çok sayıda alana hizmet veren ağır hizmet tipi endüstriyel soğutucular gerektirir. Soğutucular, gıda üretimi ve plastik üretimi kadar çeşitli uygulamalara sahiptir. Hepsinin ortak noktası, soğutma ekipmanı veya çevre için su veya havayı soğutmak için bir ünitenin kullanılmasıdır.

Endüstriyel chiller uygulamaları geniş bir yelpazeye sahiptir. İlaç, gıda üretimi, petrokimya, plastik üretimi, metal kaplama ve tarım, birçok üretim süreci için endüstriyel soğutuculara sahip olmaktan yararlanan endüstrilerden bazılarıdır. Bunları şu amaçlarla kullanabilirler:

Alan Soğutma: İmalat ekipmanı çok fazla ısı üretir. Böylesine sıcak bir ortam çalışanlar için tehlikeli olabilir. Bir alan soğutma ünitesi, bir fabrikadaki havayı soğutarak, çalışanlar için daha güvenli ve daha konforlu hale getirebilir. Bu hava soğutma sistemleri aynı zamanda ofisleri ve diğer çalışma alanlarını sıcak havalarda serin tutmak için kullanılır. Kiralık paket birimleri, tam boyutlu bir HVAC sistemi satın alma ve kurma maliyeti veya çabası olmadan geçici alanları soğutabilir.

Proses Soğutma: Endüstriyel prosesler sürtünme, ekipman veya yanma yoluyla ısı oluşturur. Ekipmanın ömrünü uzatmak ve sürecin sorunsuz çalışmasını sağlamak için bir proses soğutucusuna ihtiyacınız vardır. Evinizdeki veya ofisinizdeki standart HVAC sistemlerinden farklı olarak, proses soğutucular, soğutulacak alanı dolaştırarak belirli bir sıcaklığı koruyan bir sıvıyı soğutur. Bu sıvı su, propilen veya etilen glikol veya hatta metanol veya etanol gibi bir şey olabilir. Prosesler, petrokimya üretimi ve plastik üretimi kadar çeşitli olduğundan, proses soğutucularının birçok farklı formu vardır. Soğutulmuş sıvı, ekipmanı güvenli çalışma sıcaklıklarında tutmak veya bir proses için daha düşük bir sıcaklığa soğutmak için dolaştırır.

Plastik İmalatı: Plastik sıcaklığa çok duyarlıdır. Çok ısınırsa plastik eriyebilir. Üretim sırasında plastiklerin kalıplarda uygun bir sıcaklığa soğuması gerekir. Kalıpları soğutmak, çok çalışan bir soğutucu gerektirir. Ekstrüde plastikler için, şekillendirilmiş plastiğin soğuması için bir soğutma banyosuna ihtiyacı vardır. Bu banyo için bir soğutucu soğutma sağlar. Ekstrüzyon plastik üretimi için ideal kurulum, ekipmanı ve ekstrüzyon suyunu soğutmak için kullanılan suyu ayırmak için ikinci bir ısı eşanjörü içerir. Bu suların ayrı tutulması ekstrüzyon suyundaki plastiklerin bulaşmasını engeller.

Metal Kaplama ve Eloksal: Metal kaplama elektrokaplama veya akımsız kaplama ile yapılabilir. Her iki yöntem de yüksek sıcaklık gerektirir. Eloksal, demir olmayan yüzeylerde korozyonu azaltmak için benzer bir işlemdir. Aynı zamanda, cilayı metale elektriksel olarak bağlamak için yüksek sıcaklıklar kullanır. Hem anotlama hem de metal kaplama yüzlerce derece arasında değişen sıcaklıklar gerektirdiğinden, bu işlemlerde uzmanlaşmış şirketler çözeltiden üretilen ısıyı uzaklaştırmak için ağır hizmet tipi bir soğutucusuna ihtiyaç duyar. Bazı dükkanlar, kaplamayı veya anotlama sıvısını bir ısı eşanjörüne göndererek ısı giderme sorununu çözerken, diğerleri tanktaki sıvıyı soğutmak için glikol veya su içeren bobinler kullanır.

Gıda İşleme: Gıda üretim endüstrisi, birçok insanın endüstriyel soğutucular için kullanımları listelediklerinde aklına gelen ilk uygulamadır. Çoğu insan buzdolaplarını düşünürken, endüstriyel proses soğutucular da bu endüstrinin önemli bir parçasıdır. Glikol soğutucular, yiyecek veya içecek saklama birimlerini soğutmak için soğutma bobinleri aracılığıyla soğutulmuş propilen glikol gönderir. Örneğin, bira fabrikaları ve şarap imalathaneleri ürünlerini mükemmel sıcaklıkta tutmak için sıklıkla glikol soğutucular kullanır. İçecek endüstrisi soğutucu kullanan tek sektör değil. Gıda üreticileri, hamur karıştırıcılarını veya dondurma makinelerini soğutmak için proses soğutucuları kullanır.

soğutma cihazı chiller
chiller endüstriyel soğutma cihazı

Endüstriyel Soğutucu Çeşitleri

Petrokimya ve gıda üretimi gibi endüstrilerde kullanılan chiller türleri arasında hava soğutmalı ve su soğutmalı bulunmaktadır. Bu tür soğutucular, soğutucunun emdiği ısıyı nasıl verdiğine göre farklılık gösterir. Her sınıfın kullanımına bağlı olarak avantajları ve dezavantajları vardır:

Hava Soğutmalı Soğutucular: Hava soğutmalı soğutucular, soğutucuyu soğutmak için ortam havasını kullanır. Bu soğutma ünitelerinin çok sayıda uygulaması vardır. Gıda işleme ve plastikler, ürünlerin sıcaklıklarını korumak için hava soğutmalı soğutucular kullanır. Pek çok bakım personeli, bağımsız bir ünite oldukları ve çalışması için herhangi bir ek ekipman gerektirmedikleri için hava soğutmalı soğutma gruplarını tercih eder.

Su Soğutmalı Soğutucular: Endüstriyel su soğutucuları, soğutucudan ısıyı uzaklaştırmak için ayrı bir soğutma kulesi gerektirir. Hava soğutmalı soğutucularla karşılaştırıldığında, su soğutmalı üniteler, soğutma kulesinde bile daha az yer kaplar. Ancak, su israfına neden olan sürekli bir su kaynağı gerektiren, suyla dolu oldukça büyük bir kuleye ihtiyaçları var. Bu, özellikle su kısıtlaması olan bölgelerde zararlı olabilir.

Soğutucuyu soğutma araçlarının ötesinde, chillerler ayrıca birkaç kompresör tipine sahiptir. Vida ve kaydırma, soğutucuda kullanılan soğutma maddesini sıkıştırmanın iki farklı yoludur:

Vidalı Soğutucular: Vidalı soğutucuların su soğutmalı ve hava soğutmalı çeşitleri vardır. Bunlar, içindeki soğutucuyu sıkıştırmak için bir veya iki vidanın hareketini ve kuvvetini kullanır. Vidalı soğutucular, ağır hizmetten hafif hizmet HVAC uygulamalarına kadar her şey için 30 ila 400+ ton kapasitelerde gelir.

Kaydırmalı Soğutucular: Kompresörün içindeki bir dizi birbirine kenetlenen kaydırma, kaydırmalı soğutucudaki soğutucuyu basınçlandırır. Vidalı soğutucular gibi, spiral soğutucular da hava soğutmalı veya su soğutmalı olabilir. Scroll soğutucuların endüstriyel uygulamaları, çeşmeli soğutuculardan su jetleri veya lazerlerle kesmeye kadar her şeyi içerir. Scroll soğutucular, tek bir ekipman parçasının soğutulması için vidalı soğutuculardan bile daha küçük kapasitelere sahiptir. Scroll chiller tonajlarında 2 ila 140 ton bulacaksınız.

Soğutma sistemleriyle kullanılan belirli kompresörlere ek olarak, bazı soğutucular belirli uygulamalara sahiptir. İki tip, patlamaya dayanıklı ve düşük sıcaklıklı, petrokimya şirketleri tarafından kullanılan özel soğutuculardır. Ancak bu tür endüstriyel soğutucular, buz pateni pisti bakımı ve ilaç üretimi gibi diğer endüstrilerde de kullanıma sahiptir:

Düşük sıcaklık: Düşük sıcaklıklı soğutucular -40 derece Fahrenheit’e kadar ulaşır. Bunlar, bu düşük sıcaklıklara ulaşmak için kaydırmalı veya vidalı kompresörler kullanabilir. Scroll kompresörler, -40F’ye kadar üretim yapabilen Vidalı kompresörlere göre yaklaşık 0 derece F’ye kadar çalışabilir. Çoğu zaman bu soğutucular petrokimyasal soğutmada ve buz pateni pistleri için buz oluşturmak için kullanılırken, başka uygulamaları da vardır. Tıp alanı bu soğutucuları çeşitli ilaçları üretmek veya test etmek için kullanırken, gıda endüstrisi ise yiyecekleri depolamadan önce anında dondurmak için düşük sıcaklıkları kullanır.